i ii iii
thantophobia
scared of losing somenone you love;
iv v vi

Kisah Sekarang
Saturday, 14 March 2015 • 11:29 pm

Assalamualaikum & 안녕하세요


Huarghhh, manusia biasa waktu gini, dah lena diulit mimpi mimpi indah. Bukan nak cakap yang aku ni bukan manusia biasa, cuma. Penat. Penat tanggung semua ini. Some of you might be known that I got INSOMNIA. Setengah tu tak kecoh pun, sebab biasa. Bagi mereka, ianya adalah sesuatu yang sangat biasa. Tapi, bagi aku ianya sangat luar biasa. Insonmnia ni ada banyak kategori.

  • Insomnia sementara - berlangsung selama kurang dari seminggu. Ia boleh disebabkan oleh gangguan yang lain, dengan perubahan dalam persekitaran tidur, dengan masa tidur, kemurungan yang teruk, atau oleh tekanan. Akibatnya - mengantuk dan prestasi psikomotor terjejas - adalah sama dengan orang-orang yang kurang tidur 
  • Insomnia Acute - Insomnia acute adalah ketidakupayaan untuk tidur secara konsisten dengan baik untuk tempoh kurang daripada sebulan. Insomnia hadir apabila terdapat kesukaran memulakan atau mengekalkan tidur atau apabila tidur yang diperolehi tidak boleh menyegarkan atau berkualiti rendah. Masalah-masalah ini berlaku walaupun peluang dan keadaan yang mencukupi untuk tidur dan mereka mesti menimbulkan masalah dalam fungsi siang hari. insomnia Acute juga dikenali sebagai insomnia jangka pendek atau tekanan berkaitan insomnia.
  • Insomnia kronik - berlangsung selama lebih dari sebulan. Ia boleh disebabkan oleh gangguan yang lain, atau ia boleh menjadi satu gangguan utama. Orang yang mempunyai tahap hormon tekanan atau perubahan dalam tahap sitokin lebih mungkin daripada orang lain untuk mempunyai insomnia kronik. Kesan boleh berubah mengikut sebab-sebab. Mereka mungkin termasuk keletihan otot, halusinasi, dan / atau keletihan mental. Insomnia kronik boleh menyebabkan penglihatan berganda.
Aku punya tahap Insomnia sementara je. Tapi, tu dulu. Sekarang dah makin kronik. Punca ? Takut ! Itu satu. Satu lagi aku tak boleh tidur kalau keadaan senyap sunyi, terasa luas kiri kanan, keadaan gelap gelitap. Itu yang berlaku dekat rumah aku ni. Adik aku sukalah tidur tutup lampu. Sejuk katanya. Memang lah sejuk tapi jadi lemas lah. Bila semua orang sibuk tidur, Aku sorang sorang terkontang kanting tengok tv.

Malas lah hoi nak cerita pasal benda ini. Okay, Sem 2 ! Nak habis dah. Yeay ! Harap DEKAN. DEKAN padia lah hang, solat selalu tinggal. Tak inggat Allah. Ingat ! Rezeki semua di tangan Allah. Belajar sampai keluar air mata darah sekalipun, kalau kau lupa Allah, jangan mimpi Allah nak ingat kau. Berdoa lah. Solat jangan lupa. Nak berubah, memang susah, tapi niat itu yang penting. In Shaa Allah, Allah bantu hamba hambanya. Doa banyak banyak. Taubat. In Shaa Allah, Allah beri kita hidayah, Tak tahu, tanya. Jangan segan. Jangan malu. Semua tu buat kita sesat nanti. In Shaa Allah, Allah sentiasa ada :)


Intro
Archive
Instagram
Shout Out Loud!credit


design and template originally by ayuni